kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Sportgezondheidszorg

Referaten

Het werkt, maar bijna niemand doet het: nordic hamstringoefeningen

N van der Horst. Clinical Journal of Sport Medicine 2018

Het merendeel van de KNVB Eerste Klasse amateurvoetballers doet de nordic-hamstringoefeningen nooit in de training, hoewel die oefeningen in effectonderzoek bewezen effectief bleken om de kans op een hamstringblessure te verminderen. Dat concluderen Nick van der Horst en collega's uit een enquête twee jaar na het effectonderzoek.

Ondanks pijn toch krachttraining: het kan met occlusie

Barber-Westin S. Sports Health 2018

Patiënten met kniepathologie verbeteren met occlusietraining hun quadricepsspierkracht, maar niet hun spiervolume. Dat concluderen de auteurs voorzichtig op basis van negen kleine effectstudies. Het deels afknellen van de bloedtoevoer in de spieren tijdens krachttraining lijkt veilig na een knieoperatie en bij knieartrose.

Door excentrische fietstraining ga je niet beter fietsen

Paulsen G. PLoS One 2019

Getrainde amateurwielrenners die excentrische fietstraining verrichten, krijgen wel iets meer spiermassa en iets meer excentrische spierkracht, maar ook een minder krachtige pedaalslag en een iets mindere fietsprestatie. Dat concluderen Noorse onderzoekers uit een effectonderzoek bij 23 wielrenners.

Literatuurlijst 2019-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Sportgezondheidszorg.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

-NIEUW- Webcast: Sports medicine: walking off the farm for 1-percenters – it's your future we are throwing away (2 delen)

Duur: 18:27 min + 20:51 min | Spreker: dr. Rod Whiteley PhD | Engelstalig

Tijdens het SMWJC 2018 hield keynotespreker dr. Rod Whiteley een vlammend betoog waarin hij onder meer sprak over het 'Pareto-principe': in 20% van onze (behandel)tijd bereiken we al 80% van het beoogde effect. Zijn bijdrage (in 2 delen) zit vol met humor en is het bekijken meer dan waard!

Webcast: Current consensus on return to play

Duur: 21:47 min | Spreker: dr. Clare L. Ardern | Engelstalig

Vanaf het sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres geeft dr. Clare Ardern een update over de huidige inzichten over return-to-play in de sportgezondheidszorg.

Webcast: Is blessurepreventie in de sport effectief?

Duur: 24:10 min | Spreker: prof.dr. Frank J.G. Backx

Met speciale aandacht voor enkel- en onderbeenblessures vertelt prof.dr. Frank Backx in deze webcast meer over de effectiviteit van blessurepreventie in de sport.

Webcast: Why screening can't predict injuries and probably never will

Duur: 43:33 min | Spreker: prof.dr. Roald Bahr MD PhD | Engelstalig

Prof.dr. Roald Bahr beantwoordt vanaf het sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres de vraag: "Kunnen we vooraf inschatten welke speler het grootste risico loopt op een blessure?".

Themaberichten

Sprongtraining op verschillende ondergronden maakt voetballers sneller en krachtiger

Bron: Alles over Sport, 18 maart 2019

Voetballers verbeteren hun sprintsnelheid en trapkracht als ze sprongoefeningen uitvoeren op diverse ondergronden zoals hout, zand en gras. Ze boeken zo meer winst dan wanneer ze deze zogenoemde plyometrische oefeningen enkel op gras zouden doen.

Optimale behandeling bij acute achillespeesruptuur: Operatief of conservatief?

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 14 maart 2019

Een acute achillespeesruptuur is een veelvoorkomende sportblessure die vooral optreedt bij actieve dertigers en veertigers. Er bestaat echter nog de nodige discussie over de optimale therapie: operatief of conservatief? "Volgens de systematische review die hier wordt besproken is een conservatieve behandeling van de achillespeesruptuur niet inferieur aan een operatieve behandeling." (* voor deze bron moet worden betaald)

Van beweging leef je langer (en het is nooit te laat om in actie te schieten)

Bron: Het Nieuwsblad, 12 maart 2019

Sport je de ene maand meer dan de andere, of vind je simpelweg nooit echt tijd om te bewegen? Dan hoef je je volgens Amerikaanse onderzoekers niet al te veel zorgen te maken. Ook als je een actieve levensstijl uitstelt tot later, zou je van de voordelen genieten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het wetenschappelijk vakblad JAMA Network Open.

Welke motieven en belemmeringen ervaren mensen met een lichamelijke beperking om te sporten?

Bron: Alles over Sport, 11 maart 2019

Mensen met een lichamelijke beperking sporten minder dan mensen zonder beperkingen. Wat belemmert hen? Wat zijn de motieven van mensen met lichamelijke beperking die wel sporten en hebben zij ideeën hoe we drempels kunnen wegnemen?

Handen op de knieën voor een sneller herstel

Bron: Alles over Sport, 11 maart 2019

Sporters herstellen aanzienlijk sneller als ze na een zware inspanning uithijgen met de handen op de knieën in plaats van achter het hoofd. Hierdoor kan het advies om de handen achter het hoofd te plaatsen, met het idee het herstel te bevorderen, naar het rijk der fabelen worden verwezen.

Middagdutje maakt vechtsporters alerter

Bron: Alles over sport, 4 maart 2019

Karateka’s presteren beter als ze na de lunch een half uurtje slapen. Na een middagdutje konden de sporters sneller reageren en maakten ze minder fouten. Bij slaapgebrek compenseerde het middagdutje de prestatie-achteruitgang.

Sportpsycholoog kan junioren voorbereiden op het seniorencircuit in tennis

Bron: Alles over Sport, 25 februari 2019

Jonge tennissers voelen zich beter voorbereid op de overgang naar het seniorencircuit na tien weken begeleiding door een sportpsycholoog. Ook weten ze beter hoe het er aan toe gaat op internationaal niveau, wat mogelijk de overgang van de junioren naar de senioren verbetert.

Nieuwe masterclass ‘Tendinopathiëen in de sport’

Vijdag 29 maart 2019

Nieuwe 1-daagse masterclass waarin sportarts dr. Robert-Jan de Vos (foto) en sportfysiotherapeut Edwin Visser MSc hun in de afgelopen jaren opgebouwde kennis en expertise in de Academische Peespoli van het Erasmus MC graag willen delen met de deelnemers.

Rodebietensap beter voor voetballers dan voor wielrenners

Bron: Medicalfacts, 25 februari 2019

Nitraat, dat bijvoorbeeld in rodebietensap zit, heeft een positief effect op de prestaties van getrainde sporters die het vooral van een kortdurende, explosieve inspanning moeten hebben, zoals voetballers. Voor duursporters, zoals wielrenners, lijkt nitraat dat effect niet of nauwelijks te hebben. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Maastricht en het Maastricht UMC+ onder leiding van dr. Lex Verdijk en prof. dr. Luc van Loon. Jean Nyakayiru is onlangs gepromoveerd op dit onderzoek.

Leren screenen in de cursus ‘Patroonherkenning knie’?

Maandag 1 april

1 daagse cursus over ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen van de knie door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak (foto). Screening is snel en betrouwbaar beslissen of verder onderzoek geïndiceerd is. Met welke tests of verrichting is vast te stellen of er al dan niet sprake is van een patroon van tekens en/of symptomen dat valt binnen uw competentiegebied. Bekijk ook de korte videotrailer.

Thuis sporten achter je computer heeft één groot nadeel

Bron: Het Laatste Nieuws, 19 februari 2019

Tegenwoordig is het poepsimpel om thuis te sporten. Gewoon de computer aanzetten en je bent klaar voor een les yoga, pilates of enkele HIIT oefeningen. Handig, toch? Al is er één klein probleempje: omdat je vaak naar je computerscherm kijkt, klopt je houding niet. Oeps!

Masterclass 'Understanding complex shoulder instability'

Zaterdag 13 april

Zeer goed gewaardeerde  (8,9) 1-daagse masterclass gegeven door schouderspecialist prof. dr. Anju Jaggi (foto). De complexiteit van schouderinstabiliteit staat centraal met het accent op de motorische controle. Recente ontwikkelingen en de laatste evidentie over het onderzoek en de behandeling van complexe schouderproblematiek komen uitgebreid aan de orde.

'Nederlandse keepers kunnen beter op een andere manier leren duiken'

Bron: NOS, 14 februari 2019

Voetbalkeepers kunnen mogelijk meer ballen tegenhouden als ze op een andere manier duiken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Libanese onderzoeker Rony Ibrahim en Vosse de Boode, sportwetenschapper bij Ajax. Zij willen jonge Nederlandse keepers andere technieken leren.

Pijnstillers in de sport: niet zonder risico

Bron: Alles over Sport, 14 februari 2019

Sporters gebruiken vaak pijnstillers en ontstekingsremmers in perioden van zware training, bij blessures of voor wedstrijden. Veelvuldig gebruik van deze medicijnen kan een sporter echter meer kwaad dan goed doen omdat het de opbouw van spiermassa en kracht tegengaat.

Beter presteren op een placebo?

Bron: Alles over Sport, 11 februari 2019

Door geneesmiddelenonderzoek weten we al decennia lang dat een placebo ervoor kan zorgen dat mensen zich beter voelen. In de sport kunnen placebo’s ook tot een positief effect leiden. Een groep experts uit verschillende wetenschappen publiceerde onlangs een overzicht van de huidige kennis omtrent placebo’s in de sport.

Lectoraat onderzoekt hoe blessures bij kinderen voorkomen kunnen worden

Bron: Hanzehogeschool, 7 februari 2019

Sport en bewegen is goed voor je gezondheid en hoe jonger je begint, hoe meer je de positieve effecten merkt tijdens je leven. Bij sportclubs en op lagere en middelbare scholen zijn blessures een van de belangrijkste redenen om niet mee te doen aan de sporttrainingen of de gymlessen. Het lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap van de Hanzehogeschool Groningen gaat daarmee in het project Move Healthy aan de slag.

Voetbalclubs helpen hun fans gezonder leven

Bron: Amsterdam UMC, 6 februari 2019

Door een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans bewegen de fans meer en eten ze gezonder. Dit programma EuroFIT leidt tot een gezonder gewicht en een gezonder bloedwaardenprofiel. Het EuroFIT-onderzoek van o.a. Amsterdam UMC onder voetbalfans van 15 Europese profclubs is vandaag gepubliceerd in PLoS Medicine.

Kracht én uithoudingsvermogen verbeteren: kies voor blokperiodisering

Bron: Alles over Sport, 4 februari 2019

Wanneer sporters zowel hun kracht als hun uithoudingsvermogen willen verbeteren, kunnen zij het beste kiezen voor periodisering waarin iedere week één trainingsvorm voornamelijk de aandacht krijgt. Door deze blokperiodisering presteren sporters beter vergeleken met traditionele periodisering waarin sporters wekelijks kracht- en duurtraining combineren.

Vernieuwde blended cursus ‘Inspanningsfysiologie en oefentherapie’

Start maandag 11 maart 2019

Geaccrediteerd met 26 punten. Door een goede online voorbereiding van elke cursusdag, kun u het maximale uit de 3 scholingsdagen halen. Het boek ‘Inspanningsfysiologie, oefentherapie en training' is leidend als studiemateriaal. Gedurende de cursus gaat u een tweetal cliënten/patiënten/sporters volgen en hiermee de geleerde kennis direct toepassen in de praktijk.

Voedingsadvies voor topsporters is maatwerk

Bron: Alles over Sport, 31 januari 2019

Hoewel algemene voedingsadviezen een belangrijk handvat kunnen bieden, is het bij topsporters noodzakelijk een op maat gemaakt voedingsplan op te stellen. Getraindheid, type inspanning, omgevingstemperatuur, genen en vele andere factoren bepalen de voedingsbehoefte van een topsporter.

Vernieuwde cursus ‘Sportblessurepreventie’

Zaterdag 25 mei

Preventie is een hot item binnen amateur- en professionele sport. Welke programma’s zijn bewezen effectief? Hoe implementeer je een programma in de sportpraktijk. En hoe zorg je voor een goede compliance? Na deze cursus, onder leiding van o.a. Maarten Barendrecht, kunt u voor een team of sportvereniging een op maat gemaakt preventief (trainings)programma ontwikkelen en implementeren in de (sport)praktijk. Bekijk ook de korte videotrailer.

Minder spier- en celschade door polyfenolen

Bron: Alles over Sport, 28 januari 2019

Hoewel sporters die het sap van de Jambolan drinken hun spier- en celschade verminderen, presteren zij niet beter dan sporters die dit niet nemen. Dit blijkt uit een onderzoek naar de effecten van deze vrucht op tophandballers.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-2
  NPi-service Ouderen 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-2
  NPi-service Kinderen 2019-2

  lees meer...

 • masterclass-paratonie-en-andere-motorische-stoornissen-bij-dementie-op-17-april
  Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie' op 17 april

  lees meer...

 • maandagen-6-en-20-mei-cursus-werkdrukmanagement
  Maandagen 6 en 20 mei: cursus Werkdrukmanagement

  lees meer...

 • nieuwe-verdiepingscursus-lichaamsbewustwording-en-stressmanagement-op-6-en-7-juni-met-docent-prof-dr-erik-peper
  Nieuwe verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ op 6 en 7 juni met docent prof. dr. Erik Peper

  lees meer...

 • uiterst-praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Uiterst praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

 • cursus-hartfalen-voor-tweedelijns-fysiotherapeuten-op-17-en-18-mei-2019-bekijk-de-videotrailer
  Cursus ‘Hartfalen’ voor tweedelijns fysiotherapeuten op 17 en 18 mei 2019. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • stressgerelateerde-klachten-a-state-of-the-art-op-3-juni
  ‘Stressgerelateerde klachten: a state of the art’ op 3 juni

  lees meer...

 • laatste-uitvoering-masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi-zaterdag-13-april
  Laatste uitvoering masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi. Zaterdag 13 april.

  lees meer...

 • maandag-15-april-vaardigheidstraining-oedeemtherapie-ter-verbetering-van-praktische-vaardigheden-oedeemfysiotherapeuten
  Maandag 15 april: vaardigheidstraining oedeemtherapie ter verbetering van praktische vaardigheden oedeemfysiotherapeuten

  lees meer...

 • vertrekpunt-van-diverse-npi-leerlijnen-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie
  Vertrekpunt van diverse NPi-leerlijnen: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-bekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding bekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • zeer-praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek
  Zeer praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo