kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Ouderen

Referaten

Ouderen met cognitieve stoornissen lopen beter als ze oefenen combineren met cognitieve taken

Zhang. Journal of the American Geriatric Society 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en coördinator Onderzoek en Wetenschap

Wat is de beste trainingsvorm voor ouderen met cognitieve stoornissen om hun loopvaardigheid te verbeteren? U leest het in deze review van 34 effectstudies, uitgevoerd door Australische onderzoekers.

Dementie geen beletsel om te oordelen over de bruikbaarheid van een oefenprogramma

Hsiao. Geriatrics and Gerontology International 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en coördinator Onderzoek en Wetenschap

Zorgverleners kunnen feedback gebruiken om een trainingsprogramma te verbeteren. Maar heeft een therapeut iets aan feedback van ouderen met dementie? U leest het in dit referaat.

Actieve ouderen houden hun cognitie langer op peil

Buchman. Neurology 2019, met een vertaalslag van dr. Hans Drenth, geriatrie fysiotherapeut en coördinator Onderzoek en Wetenschap

Kan fysieke activiteit beschermen tegen cognitieve achteruitgang? Lees de conclusies van wetenschappers die de fysieke activiteit en cognitie van 454 ouderen testten, en na hun overlijden hun hersenen onderzochten op tekens van mentale achteruitgang.

Literatuurlijst 2019-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Ouderen.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE Webcast: Pijn bij dementie

Duur: 20:30 min | Spreker: prof. Sandra Zwakhalen

Professor Sandra Zwakhalen, hoogleraar Verplegingswetenschappen aan de Universiteit van Maastricht, staat in deze webcast stil bij de mogelijkheden en uitdagingen om pijn bij ouderen met dementie te beoordelen. Zij legt uit hoe ouderen zelf hun pijn kunnen aangeven, en met welke observatieschalen mantelzorgers, verzorgenden en andere behandelaars de pijn kunnen beoordelen.

Themaberichten

Bewegen stimuleren van ouderen in woonzorginstellingen

Bron: Alles over sport, 21 maart 2019

Ouderen willen het liefst in hun eigen omgeving zelfstandig oud worden en een fijn en zinvol leven leiden. Maar soms is de zorgvraag zodanig dat dit – ondanks de steun van mantelzorgers en thuiszorgdiensten – onmogelijk blijkt. [...] Van beweegbeleid en wettelijke kaders tot praktijkvoorbeelden: wij zetten hier graag diverse publicaties op een rij met betrekking tot ouderen die niet meer thuis wonen.

Nieuwe vorm van acute ouderenzorg in Rotterdam

Bron: Zorgvisie, 18 maart 2019

Vier Rotterdamse ziekenhuizen en vvt-instellingen die vallen onder de brancheorganisatie Con Forte starten per 1 mei met een pilot voor acute ouderenzorg in het oude Havenziekenhuis, nu de Havenpolikliniek. Het gaat om een nieuw zorgconcept specifiek voor ouderen om de zorg dichtbij de patiënt te brengen.  

Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie'

woensdag 17 april

In deze masterclass worden door experts waaronder dr. J.S.M. Hobbelen (foto) state of the art inzichten gegeven in paratonie en motorische stoornissen, onderzoek en behandelbare grootheden. Nog slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Valpreventie: Bewegen draagt bij aan verlagen valrisico voor ouderen

Bron: Alles over Sport, 14 maart 2019

De Gezondheidsraad heeft kunnen aantonen dat voldoende bewegen mét de aanvulling van bot- en spierversterkende en balansoefeningen bijdraagt aan verlaging van het valrisico. Vallen is de meest voorkomende oorzaak van letsel door een ongeval bij ouderen. Uit cijfers van Veiligheid.nl blijkt dat in 2017 maar liefst 102.000 ouderen na een val in of rondom het huis bij de Spoedeisende Hulp (SEH) terecht kwamen.

Masterclass 'Casuïstiek psychogeriatrie'

Woensdag 3 april

Aan de hand van casuïstiek nemen ervaren praktijkdocenten u mee in de observatie, onderzoek en behandeling. Deze cursus is geaccrediteerd voor de registers: Algemeen fysiotherapeut (CKR) / Kwaliteitsdeel van het CKR / Keurmerk Fysiotherapie / Geriatriefysiotherapeut (CKR) met 7 punten.

Schakelafdeling moet doorstroom kwetsbare ouderen versnellen

Bron: Maastricht UMC, 12 maart 2019

Het Maastricht UMC+ en zorginstelling Envida openden deze week officieel een schakelafdeling voor kwetsbare ouderen die na een bezoek aan de Spoedeisende Hulp of Huisartsenpost niet meteen naar huis kunnen, maar ook niet opgenomen hoeven te worden. De ouderen verblijven maximaal 72 uur op deze afdeling.

Subsidieoproep opengesteld voor verder ontwikkelen van netwerken rondom thuiswonende ouderen

Bron: Persbericht ZonMW, 5 maart 2019

Het programma Langdurige Zorg en Ondersteuning (LZO) heeft een nieuwe subsidieoproep opengesteld: ‘Uitwerkingssubsidie lokale netwerken samenhangende ouderenzorg – Fase II’. Met deze subsidie kunnen netwerken van professionals die welzijn, ondersteuning en zorg bieden aan thuiswonende ouderen het netwerk verder ontwikkelen en verbeteren door samen met een actieonderzoeker aan de slag te gaan met specifieke thema’s en praktijkleren.

Verdiepingscursus 'Vallen Verleden Tijd'

Zaterdag 7 december

Deelnemers dienen de cursus Valpreventie en valtraining (programma Vallen Verleden Tijd) te hebben gevolgd. Na de cursus heeft de deelnemer zijn kennis met betrekking tot het Vallen Verleden Tijd programma verder verdiept.

Apathie leidt tot subjectief verminderd functioneren

Bron: *Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 25 februari 2019

Het fysiek functioneren van ouderen met apathie is slechter dan dat van ouderen zonder apathie. Naar eigen zeggen functioneren apathische ouderen 2 jaar na een eerste meting nog slechter. Objectief is deze achteruitgang echter niet of nog niet meetbaar, blijkt uit onderzoek van Marieke Henstra (Amsterdam UMC, locatie AMC) en collega’s (J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2019;74:254-60).
* Voor deze bron moet worden betaald.

 

Een dieet tegen dementie: werkt dat?

Bron: Gezondheidsnet, 25 februari 2019

Als je gezond eet en actief blijft, loop je minder risico op dementie. Voedingskundige Ondine van de Rest, assistent-hoogleraar aan Wageningen University & Research Centre, legt uit wát je dan het beste kunt eten.

Meer gebroken heupen, maar minder bij 85-plussers

Bron: Skipr, 22 februari 2019

Het aantal mensen met een gebroken heup is de afgelopen jaren toegenomen, meldt informatiecentrum voor de zorg Vektis. In vijf jaar tijd is het aantal met 12 procent gegroeid, naar bijna 25.000 patiënten in 2017. Hoewel een deel van de stijging is te verklaren door bevolkingsgroei en vergrijzing, breken 85-plussers hun heup juist minder vaak.

Osteoporose: preventie, behandeling en begeleiding

21 en 28 oktober

Na de cursus kan de deelnemer op basis van de in de cursus aangeboden kennis over het ziektebeeld en de gevolgen voor de cliënt, de medische mogelijkheden qua onderzoek en behandeling en de evidentie voor paramedische hulpverlening, gerichte keuzes maken bij de behandeling en begeleiding van mensen met osteoporose.

Minister wil meer geld voor dementieonderzoek

Bron: Skipr, 20 februari 2019

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil meer geld vrijmaken voor onderzoek naar dementie. Momenteel is jaarlijks 8 miljoen euro beschikbaar, De Jonge wil dat binnen enkele jaren verdubbelen tot 16 miljoen.

Mogelijke doorbraak: cholesterolremmers tegen alzheimer

Bron: GezondheidsNet, 14 februari 2019

Het verlagen van het cholesterolniveau in de hersenen kan mogelijk een rol spelen in het voorkomen van de ziekte van Alzheimer, of het verminderen van de ernst ervan. Dit melden onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Stem Cell.

Fysiotherapie in de palliatieve levensfase bij geriatrische patiënten

9, 30 november en 14 december

Na deze nieuwe cursus is de deelnemer in staat de verschillende domeinen van palliatieve zorg te herkennen en te benoemen. De deelnemer kent de (medische) behandelmogelijkheden in de verschillende palliatieve fasen, kan de waarde en beperkingen van fysiotherapie ter ondersteuning van autonomie, functioneren en kwaliteit van leven in deze fasen benoemen en hier naar handelen.

Nederlandse ouderen sporten steeds langer

Bron: Alles over Sport, 7 februari 2019

Nederlandse ouderen blijven vaker sportief actief. De wekelijkse sportdeelname van zowel 65-tot 80-jarigen als 80-plussers, steeg de afgelopen jaren sterk, van 25 procent in 2001 tot 42 procent in 2017.

Fysiotherapie bij perifeer vestibulaire duizeligheid

27 en 28 september

Na de cursus is de deelnemer in staat om verschillende vormen van duizeligheid diagnostisch te onderscheiden, vast te stellen of er, in het geval van vestibulaire duizeligheid, een fysiotherapeutische behandelindicatie bestaat en een een behandelplan op te stellen en uit te voeren voor cliënten met perifeer vestibulaire duizeligheid.

Duizeligheid blijft moeilijk te behandelen

Bron: Amsterdam UMC, 7 februari 2019

Ouderen vinden het lastig om een combinatie van behandelingen tegen duizeligheid op te volgen. Terwijl artsen en wetenschappers dit echter wel als een mogelijke oplossing voor duizeligheid zien. Dit stelt huisarts in opleiding Hanneke Stam. Stam onderzocht of een prognose-georiënteerde aanpak werkt voor duizelige ouderen.

Optimale tijdsduur tot operatie bij een heupfractuur

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 7 februari 2019

De optimale tijdsduur tot operatie bij patiënten met een heupfractuur is nog steeds onderwerp van discussie en hierover is veel gepubliceerd. Hoewel ‘tijdsduur tot operatie’ sinds 2017 een kwaliteitsindicator is op de transparantiekalender van het Zorginstituut Nederland, bestaat er in de literatuur geen consensus over de tijdsduur waarbinnen patiënten met een heupfractuur geopereerd moeten zijn. (* Voor deze bron moet worden betaald)

Promotie: Sensoren in huis verminderen de valangst van ouderen

Bron: ZorgVisie, 5 februari 2019

Sensoren in huis en coaching tegen valangst geven ouderen met een gebroken heup meer zelfvertrouwen in het doen van hun dagelijkse activiteiten. Tevens verloopt het herstelproces beter en sneller. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Margriet Pol, ergotherapeut bij de Hogeschool van Amsterdam.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-2
  NPi-service Ouderen 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-2
  NPi-service Kinderen 2019-2

  lees meer...

 • masterclass-paratonie-en-andere-motorische-stoornissen-bij-dementie-op-17-april
  Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie' op 17 april

  lees meer...

 • maandagen-6-en-20-mei-cursus-werkdrukmanagement
  Maandagen 6 en 20 mei: cursus Werkdrukmanagement

  lees meer...

 • nieuwe-verdiepingscursus-lichaamsbewustwording-en-stressmanagement-op-6-en-7-juni-met-docent-prof-dr-erik-peper
  Nieuwe verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ op 6 en 7 juni met docent prof. dr. Erik Peper

  lees meer...

 • uiterst-praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Uiterst praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

 • cursus-hartfalen-voor-tweedelijns-fysiotherapeuten-op-17-en-18-mei-2019-bekijk-de-videotrailer
  Cursus ‘Hartfalen’ voor tweedelijns fysiotherapeuten op 17 en 18 mei 2019. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • stressgerelateerde-klachten-a-state-of-the-art-op-3-juni
  ‘Stressgerelateerde klachten: a state of the art’ op 3 juni

  lees meer...

 • laatste-uitvoering-masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi-zaterdag-13-april
  Laatste uitvoering masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi. Zaterdag 13 april.

  lees meer...

 • maandag-15-april-vaardigheidstraining-oedeemtherapie-ter-verbetering-van-praktische-vaardigheden-oedeemfysiotherapeuten
  Maandag 15 april: vaardigheidstraining oedeemtherapie ter verbetering van praktische vaardigheden oedeemfysiotherapeuten

  lees meer...

 • vertrekpunt-van-diverse-npi-leerlijnen-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie
  Vertrekpunt van diverse NPi-leerlijnen: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-bekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding bekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • zeer-praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek
  Zeer praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo