kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Behandelen van lage-rugpijn: van theorie naar praktijk

Dat voorlichting, oefenen en actief blijven belangrijk zijn om rugpijn te behandelen is niet nieuw, maar richtlijnen geven nauwelijks aan hoe je dat het beste in praktijk brengt. In dit artikel presenteren Deense onderzoekers hun GLA:D (Good Life with osteoArthritis in Denmark) rugprogramma, dat een brug slaat tussen de wetenschappelijke evidentie en de praktische uitvoering om patiënten met chronische of recidiverende lage-rugpijn te leren omgaan met hun rugpijn.

Bijna iedereen zou het weer doen: een kunstbeen rechtstreeks aan het bot verankerd

Patiënten met een direct aan het bot bevestigde prothese, als vervanging voor hun pijnlijke kokerprothese dragen hun kunstbeen vaker, komen uit hun rolstoel, lopen verder en zijn tevreden. Dat blijkt uit een prospectief cohort onderzoek van fysiotherapeut en promovendus Ruud Leijendekkers aan de Radboud universiteit in Nijmegen.

Neurodynamische tests niet voldoende nauwkeurig voor diagnostiek perifere neuropathische pijn

Therapeuten voeren bij patiënten met arm of nekpijn vaak rektests van de armzenuwen uit om te onderzoeken of er een neuropathische component aan de klachten ten grondslag ligt. De vier neurodynamische rektests van de plexus brachialis-zenuwen - ook bekend als 'upper limb tension tests' - zijn echter niet nauwkeurig genoeg voor de diagnostiek van perifere neuropathische pijn. Dat concludeert een Brits onderzoeksteam na een systematische review van acht diagnostische studies met 579 patiënten.

Literatuurlijst 2019-2

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Behandelstrategie bij patellofemorale pijn

Duur: 27:22 min | Spreker: dr. Erik Witvrouw

In deze webcast bespreekt dr Erik Witvrouw van de Universiteit Gent de meest geschikte en succesvolle oefeningen om patiënten met patellofemorale klachten te behandelen, en hij onderbouwt dit met wetenschappelijke evidentie. Ook benoemt hij welke interventies je beter achterwege kunt laten.

Themaberichten

Utrechtse onderzoekers strijden samen met ReumaNederland tegen artrose

Bron: Universiteit Utrecht, 19 maart 2019

Maar liefst drie Utrechtse onderzoeksgroepen (UMC Utrecht en Universiteit Utrecht) werken aan hoopvolle doorbraken in de behandeling van artrose, de meest voorkomende reumatische aandoening. De onderzoeken moeten leiden tot lichaamseigen protheses, meer kennis over artrose en goede testfaciliteiten om de onderzoeken van lab naar de patiënt te brengen. Om hun strijd tegen artrose mogelijk te maken stelt ReumaNederland 1,8 miljoen euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroepen [...].

Chiropractie effectief bij behandeling chronische lage rugpijn

Bron: ANP Persbericht, 15 maart 2019

Uit wereldwijd onderzoek blijkt: Chiropractie en Manuele therapie effectief bij behandeling chronische lage rugpijn. Sidney Rubinstein, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit  - afdeling gezondheidswetenschappen – leidde een literatuurstudie waarin de effectiviteit van manipulatie en mobilisatie bij patiënten met chronische lage rugpijn in kaart werd gebracht.

Jonge onderzoekers zoeken nieuwe behandeling artritis

Bron: Nieuwsbericht LUMC, 7 maart 2019

Twaalf jonge onderzoekers, zeven Europese universiteiten, twee bedrijven en 3,3 miljoen euro. Dat zijn de ingrediënten van het project ArthritisHeal, dat op 1 maart 2019 officieel van start ging. Onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum gaan de partijen op zoek naar nieuwe behandelingen voor osteoartritis en reumatoïde artritis.

Kortere immobilisatie voor Weber B enkelfracturen

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, 5 maart 2019*

Bij stabiele Weber B-enkelfracturen is immobilisatie met gips gedurende 3 weken niet slechter dan immobilisatie met gips gedurende 6 weken. Dat blijkt uit een gerandomiseerd non-inferioriteitsonderzoek door Tero Kortekangas (Oulu University Hospital, Finland) en collega’s. (*Voor deze bron moet worden betaald.)

Rugklachten en bekkenklachten

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, vrijdag 12 en zaterdag 13 april, zaterdag 25 mei

Via de functionele anatomie op de snijzaal en de state of the art behandelmogelijkheden delen (inter)nationale experts in deze 5-daagse cursus hun expertise met fysio-, oefen-, bekken- en manueel therapeuten.

Een VR-bril voor een betere behandeling

Bron: Medicalfacts, 25 februari 2019

Mensen met chronische nek- en schouderklachten hebben door hun pijn vaak angst om hun nek en schouders te bewegen. Deze angst staat hun behandeling en herstel in de weg en zorgt ervoor dat het langer duurt voordat zij hun dagelijkse leven weer volledig kunnen oppakken. Om mensen toch te verleiden om te bewegen, start revalidatiecentrum Tolbrug Specialistische Revalidatie half februari met een pilot met Corpus VR. Deze VR-bril leidt de patiënt op een speelse manier af en laat ze oefeningen doen.

Klinisch redeneren bij schouderpijnsyndromen

Donderdag 28 maart en donderdag 11 april

In deze 2-daagse interactieve en uiterst praktische cursus worden door Rob Langhout MMT en dr. Igor Tak een groot aantal cliëntprofielen van schouder-patiënten besproken. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen aan bod. Tevens zullen verschillende onderdelen van de diagnostiek en behandeling van cliënten met schouderpijn worden gedemonstreerd en geoefend.

Meer gebroken heupen, maar minder bij 85-plussers

Bron: Skipr, 22 februari 2019

Het aantal mensen met een gebroken heup is de afgelopen jaren toegenomen, meldt informatiecentrum voor de zorg Vektis. In vijf jaar tijd is het aantal met 12 procent gegroeid, naar bijna 25.000 patiënten in 2017. Hoewel een deel van de stijging is te verklaren door bevolkingsgroei en vergrijzing, breken 85-plussers hun heup juist minder vaak.

Lumbosacrale pijnsyndromen: veel voorkomend in de fysiotherapiepraktijk. Nog twee plaatsen beschikbaar.

Vrijdag 15 maart en vrijdag 5 april

In deze cursus leren de deelnemers de diverse lumbale en lumbosacrale pijnsyndromen te herkennen en fysiotherapeutische uitgangspunten te formuleren voor de begeleiding en behandeling. Aan de hand van veelvoorkomende profielen van mensen met lage-rugpijnklachten wordt het klinisch redeneren in zowel de screeningsfase, als de diagnostische en therapeutische fase geoefend.

Nooit meer rugklachten? Nederlandse startup lanceert de re-mind

Bron: ANP Pers Support, 19 februari 2019

De Nederlandse healthcare startup Remindlife lanceert samen met de Vereniging voor Oefentherapeuten (VvOCM) de re-mind: een slim apparaatje dat je helpt je houding structureel te verbeteren.

Nog 2 plaatsen vrij bij de NPi-opleiding ‘Handtherapie’

Start op vrijdag 12 april

Na het volgen van deze opleiding ‘Handtherapie’ voldoet u aan deze scholingseisen voor certificering als handtherapeut door de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie (NVHT). Het gemiddelde algemeen oordeel van deze opleiding in 2018 was 8,4. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Artsen moeten waakzamer zijn met metalen heupprothesen

Bron: De Tijd, 18 februari 2019

De overheid heeft de aanbevelingen voor artsen die patiënten met een heupprothese opvolgen aangevuld. Het gaat om metalen heupprothesen, zoals tennisser Andy Murray er een liet plaatsen.

Cursus ‘Patroonherkenning knie’. Bekijk de videotrailer.

Maandag 1 april

Dagcursus over ‘pluis’- en ‘niet pluis’-patronen van de knie door sportfysiotherapeut dr. Igor Tak (foto). Screening is snel en betrouwbaar beslissen of verder onderzoek geïndiceerd is. Met welke tests of verrichting is vast te stellen of er al dan niet sprake is van een patroon van tekens en/of symptomen dat valt binnen uw competentiegebied. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Gespecialiseerde poli voor lage rugpijn bewezen succesvol

Bron: Medicalfacts, 18 februari 2019

De inrichting van een zogenoemde ‘anderhalvelijns’ poli voor lage rugklachten heeft in Maastricht in twee jaar tijd geresulteerd in sterke verbetering van doorlooptijd, een grotere tevredenheid van patiënten en zorgprofessionals en kostenbesparing. Door de primaire zorg voor lage rugklachten buiten het ziekenhuis (2e lijn) en dichterbij de patiënt te organiseren (1e lijn), wordt voorkomen dat patiënten soms maanden, of zelfs jaren, van het kastje naar de muur worden gestuurd.

Unieke Masterclass ‘Understanding complex shoulder instability’ met prof. dr. Anju Jaggi

Zaterdag 13 april

Masterclass van 1 dag, gegeven door schouderspecialist prof. dr. Anju Jaggi (foto). Recente ontwikkelingen en de laatste evidentie over het onderzoek en de behandeling van complexe schouderproblematiek komen uitgebreid aan de orde. Het gemiddelde algehele oordeel van masterclass in 2018 was 8,9.

Stadspoli houdt rugpatiënt uit het ziekenhuis

Bron: Skipr, 15 februari 2019

De inrichting van een anderhalvelijns-poli in Maastricht voor mensen met lage rugklachten heeft geleid tot kortere doorlooptijden, lagere kosten en een grotere tevredenheid van patiënten en zorgprofessionals. Het aantal doorverwijzingen naar het ziekenhuis daalde met zo’n 45 procent, aldus het Maastricht UMC+.

Vernieuw uw visie op fysiotherapie: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

Dinsdagmiddag en -avond 14 mei

Drs. John Bos en Peter Glashouwer MPt presenteren een visie op de toekomstige eigenheid van fysiotherapie. Vanuit de beroepsidentiteit bespreken zij een klinische redeneersystematiek voor fysiotherapeutisch handelen in de eerstelijns gezondheidszorg. Ook komen de consequenties voor een efficiënte fysiotherapeutische dossiervoering aan bod.

Zorg op maat: welke handprothese is het meest geschikt?

Bron: ZonMw, 14 februari 2019

Mensen die een arm of hand missen gebruiken vaak een prothese. De kosten van handprothesen zijn de afgelopen jaren fors gestegen o.a. door nieuwe bionische prothesehanden, waarvan de duim en vingers afzonderlijk kunnen bewegen.

Meekijken met operatie in het St. Anna Ziekenhuis: leren en verbeteren

Bron: Medicalfacts, 14 februari 2019

Een 60-tal fysiotherapeuten uit de regio kregen afgelopen vrijdagmiddag 8 februari de mogelijkheid om live, via een videoverbinding, mee te kijken tijdens een orthopedische ingreep: het plaatsen van een schouderprothese. Doel van deze zogenaamde ‘live surgery’ bijeenkomsten is kennisdelen en samen werken aan een zo’n soepel mogelijk behandeltraject voor de patiënt.

Nieuwe masterclass Handtherapie: ‘PIP zone 3-4’ met Julie Howell

Vrijdag 14 juni 2019

In deze eendaagse masterclass worden door de gerenommeerde handtherapeuten Julie Howell MSc en Gwendolyn van Strien MSc de meest recente ontwikkelingen op het gebied van early active motion (EAM) bij zowel open als gesloten extensorpeesletsels van zone 3-4 besproken.

De voordelen van botverankerde beenprotheses

Bron: Radbouduniversiteit, 11 februari 2019

Op vrijdag 15 februari promoveert Ruud Leijendekkers op het proefschrift: "Step by step: rehabilitation and outcomes of persons with a lower extremity amputation using a bone-anchored prosthesis". Hij beschrijft in zijn proefschrift het behandeltraject voor personen met een botverankerde prothese. Ook onderzocht hij de potentiële gezondheidsvoordelen hiervan in personen die voorheen een kokerprothese gebruikten.

Uw kennis over de lage rug in twee dagen up-to-date

Vrijdagen 21 en 28 juni

Tijdens deze cursus vormen de laatste inzichten in het (dis)functioneren van de lage-rug het centrale thema. Door deze cursus te volgen bent u in twee dagen helemaal up-to-date wat betreft de fysiotherapeutische resp. oefentherapeutische mogelijkheden bij cliënten met klachten over de lagerug! Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Aanbieding KNGF richtlijn Artrose heup-knie aan ZiNL

Bron: KNGF, 5 februari 2019

Zorgverzekeraars Nederland heeft akkoord gegeven op de KNGF-richtlijn Artrose heup-knie. Hiermee wordt de richtlijn officieel ondersteund door alle partijen die hebben meegewerkt aan de ontwikkeling.

Komend najaar: praktische 2-daagse masterclass ‘Liespijn bij sporters’

10 en 11 oktober

Liesblessures komen veel voor bij sporters, maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters. Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

Reade vergroot eigen regie patiënt met meer uitkomstinformatie: PROMs

Bron: Medicalfacts, 24 januari 2019

Reade heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de implementatie van patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs) op de afdeling reumatologie. Alle reumapatiënten van Reade vullen voorafgaand aan elk bezoek op de polikliniek een vragenlijst in over hun beeld op gezondheid.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-ouderen-2019-2
  NPi-service Ouderen 2019-2

  lees meer...

 • npi-service-kinderen-2019-2
  NPi-service Kinderen 2019-2

  lees meer...

 • masterclass-paratonie-en-andere-motorische-stoornissen-bij-dementie-op-17-april
  Masterclass 'Paratonie en andere motorische stoornissen bij dementie' op 17 april

  lees meer...

 • maandagen-6-en-20-mei-cursus-werkdrukmanagement
  Maandagen 6 en 20 mei: cursus Werkdrukmanagement

  lees meer...

 • nieuwe-verdiepingscursus-lichaamsbewustwording-en-stressmanagement-op-6-en-7-juni-met-docent-prof-dr-erik-peper
  Nieuwe verdiepingscursus ‘Lichaamsbewustwording en stressmanagement’ op 6 en 7 juni met docent prof. dr. Erik Peper

  lees meer...

 • uiterst-praktische-3-daagse-training-fysiek-veilig-en-respectvol-werken-in-de-zorg
  Uiterst praktische 3-daagse training: Fysiek veilig en respectvol werken in de zorg

  lees meer...

 • cursus-hartfalen-voor-tweedelijns-fysiotherapeuten-op-17-en-18-mei-2019-bekijk-de-videotrailer
  Cursus ‘Hartfalen’ voor tweedelijns fysiotherapeuten op 17 en 18 mei 2019. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • stressgerelateerde-klachten-a-state-of-the-art-op-3-juni
  ‘Stressgerelateerde klachten: a state of the art’ op 3 juni

  lees meer...

 • laatste-uitvoering-masterclass-understanding-complex-shoulder-instability-met-prof-dr-anju-jaggi-zaterdag-13-april
  Laatste uitvoering masterclass 'Understanding complex shoulder instability' met prof.dr. Anju Jaggi. Zaterdag 13 april.

  lees meer...

 • maandag-15-april-vaardigheidstraining-oedeemtherapie-ter-verbetering-van-praktische-vaardigheden-oedeemfysiotherapeuten
  Maandag 15 april: vaardigheidstraining oedeemtherapie ter verbetering van praktische vaardigheden oedeemfysiotherapeuten

  lees meer...

 • vertrekpunt-van-diverse-npi-leerlijnen-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie
  Vertrekpunt van diverse NPi-leerlijnen: cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-bekkenfysiotherapie-periode-juni-2019-t-m-oktober-2020
  Nieuwe opleiding bekkenfysiotherapie. Periode: juni 2019 t/m oktober 2020

  lees meer...

 • zeer-praktische-masterclass-motorisch-leren-binnen-fysieke-training-en-sport-revalidatie-met-prof-dr-peter-beek
  Zeer praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

  lees meer...

 • masterclass-cardiale-anatomie-op-vrijdag-31-mei-2019
  Masterclass ‘Cardiale anatomie’ op vrijdag 31 mei 2019

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo