kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Musculoskeletaal

Referaten

Centrale sensitisatie speelt geen rol bij chronische intermitterende schouderpijn

Haik MN. Musculoskeletal Science and Practice 2019, met een vertaalslag van drs. John Bos, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Patiënten met chronische pijn ontwikkelen vaak overgevoeligheid voor pijn en andere prikkels door versterking van signalen uit het centraal zenuwstelsel. Is dat bij aanhoudende schouderpijn ook zo? Dat leest u in dit referaat.

Denkbeelden over pijn corresponderen met de ervaren pijn van chronische rugpatiënten

Summers SJ. Musculoskeletal Science and Practice 2019, met een vertaalslag van drs. John Bos, docent opleiding Fysiotherapie en docent NPi

Maakt de manier waarop chronische rugpatiënten over hun pijn denken uit voor de klachten die zij ervaren? U leest het in dit referaat.

Geen continue passieve mobilisatie toepassen na een nieuwe knie

Yang X. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Rik van Hooff, hoofd afdeling Fysio-/ergotherapie

Kunnen we de continue passieve mobilisatie(CPM)-machine bij het vuil zetten? Of kunnen patiënten na een totale-knieoperatie met CPM hun knie beter bewegen en gebruiken dan degene die geen CPM krijgen? Die vragen beantwoorden de onderzoekers aan de hand van 15 studies in een systematische review met meta-analyse.

Literatuurlijst 2019-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Musculoskeletaal.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Behandelstrategie bij patellofemorale pijn

Duur: 27:22 min | Spreker: dr. Erik Witvrouw

In deze webcast bespreekt dr Erik Witvrouw van de Universiteit Gent de meest geschikte en succesvolle oefeningen om patiënten met patellofemorale klachten te behandelen, en hij onderbouwt dit met wetenschappelijke evidentie. Ook benoemt hij welke interventies je beter achterwege kunt laten.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

Commercieel verkrijgbare activiteitenmeters vaak te ingewikkeld voor mensen met een chronische ziekte

Bron: Nieuwsbericht Zuyd Hogeschool, 26 april 2019

Mensen met een chronische ziekte zoals suikerziekte, artrose of COPD ervaren commercieel verkrijgbare activiteitenmeters vaak als te ingewikkeld. Activiteitenmeters zijn apparaten die bijvoorbeeld om de pols of met een klip aan de broek vastgemaakt worden en bedoeld zijn om het aantal stappen en actieve minuten te meten.

Positief effect geneesmiddel op zenuwpijn-aandoening

Bron: Medicalfacts, 25 april 2019

Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben aangetoond dat het middel lacosamide een positief effect heeft op patiënten met dunnevezelneuropathie, een aandoening waarbij mensen continu pijn ervaren. Het medicijn verlaagt de pijn, zorgt voor een betere nachtrust en heeft een positief effect op het algehele welzijn.

Uitgebreid scholingsaanbod voor handtherapeuten bij het NPi. Masterclasses en Skills labs.

Masterclasses en Skills labs

Het NPi heeft naast de cursus ‘Handtherapie’ (3 dagen) en opleiding ‘Handtherapie’ (12 dagen) inmiddels een groot aanvullend scholingsaanbod ontwikkeld. Dit aanbod bestaat uit een vijftal masterclasses gericht op fysio- en ergotherapeuten die een opleiding ‘Handtherapie’ volgen of afgerond hebben. Daarnaast hebben we voor geïnteresseerde fysio- en ergotherapeuten een viertal skills labs ontwikkeld om specifieke vaardigheden te ontwikkelen.

Schouderklachten: a state of the art op 12 en 13 september

12 en 13 september

In deze cursus wordt alle benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om cliënten met schouderklachten op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Hierbij worden schouderklachten vanuit medisch en functioneel perspectief belicht. Achtergrondinformatie ten aanzien van diverse aandoeningen en syndromen wordt besproken waarbij de aangrijpingspunten voor de fysiotherapeut, maar ook voor de arts duidelijk uiteengezet zullen worden.

Skills lab handtherapie 'Polsklachten'

Maandag 23 september

Na deze skills lab kan de deelnemer de praktisch geleerde kennis en vaardigheden van de behandeling van patiënten met specifieke polsklachten direct toe te passen in de praktijk.

Nieuwe praktische masterclass 'Motorisch leren binnen fysieke training en (sport)revalidatie' met prof.dr. Peter Beek

Donderdag 6 juni 2019

Hoe belangrijk is variatie tijdens het oefenen voor het aanleren van motorische vaardigheden? Kunnen bewegingstechnieken het beste continu herhaald worden, zodat ze goed geautomatiseerd en ‘ingeslepen raken’? Hoeveel variatie is optimaal?  Deze en vele andere vragen worden door prof. dr. Peter Beek (foto) beantwoord tijdens deze praktische 1 daagse masterclass.

Cursus ‘Myofasciale pijn: diagnostiek en behandeling van myofasciale triggerpoints’

14 en 15 juni

In deze cursus krijgt u een praktische inleiding in de behandeling van myofasciale pijn, ondersteund door de beschikbare evidentie.

Gelatine dempt pijn bij peesblessures

Bron: Topsport Topics, 18 april 2019

Sporters met een achillespeesblessure zouden wel eens baat kunnen hebben bij gelatine. Geblesseerde sporters die naast hun reguliere oefentherapie ook gelatine krijgen, ervaren namelijk aanzienlijk minder pijn dan wanneer zij dit niet binnen krijgen.

Uw kennis over de lage rug in twee dagen up-to-date. Bekijk de videotrailer.

Vrijdagen 21 en 28 juni

Tijdens deze cursus vormen de laatste inzichten in het (dis)functioneren van de lage-rug het centrale thema. Door deze cursus te volgen bent u in twee dagen helemaal up-to-date wat betreft de fysiotherapeutische resp. oefentherapeutische mogelijkheden bij cliënten met klachten over de lagerug! Bekijk ook de korte videotrailer op de cursuspagina.

LUMC en ReumaNederland zoeken oplossing voor handartrose

Bron: Persbericht LUMC, 8 april 2019

Een onderzoeksgroep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werkt aan een hoopvolle doorbraak in de behandeling van mensen met handartrose. Om dit mogelijk te maken stelt ReumaNederland 400.000 euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroep die tevens door ReumaNederland de titel Research Centre of Excellence krijgt toegekend.

Praktische 2-daagse masterclass 'Liespijn bij sporters' met Igor Tak en Rob Langhout.

10 en 11 oktober

Liesblessures komen veel voor bij sporters maar wat is het pathomechanisme? Wat zijn de laatste inzichten over de functionele anatomie, sportspecifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en revalidatie van liesblessures bij sporters? In deze 2-daagse masterclass presenteren dr. Igor Tak en Rob Langhout MSc in theorie en praktijk op interactieve wijze de huidige body of knowledge over liespijn bij sporters.

Halfzijdige knievervanging is ook een optie

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde*, 2 april 2019

Hoewel een totale knievervanging (TKA) het laagste risico op een heroperatie geeft bij patiënten met knieartrose, is een unicompartimentele knieartroplastiek (UKA) in een aantal opzichten een betere behandeloptie. *Voor deze bron moet worden betaald.

Masterclass 'Hamstringletsels in de sport'. Bekijk de videotrailer.

Dinsdag 29 oktober 2019

De docenten zijn sportarts Guus Reurink (gepromoveerd op het proefschrift getiteld ‘Managing acute hamstring injuries in athletes’) en sportfysiotherapeut Nick van der Horst (promotiestudie naar o.a. preventieve maatregelen voor hamstringblessures in het voetbal). Beide docenten hebben een grote klinische ervaring en zijn actief in de directe sportbegeleiding.

Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel. Bekijk ook de korte videotrailer.

Maandag 30 september 2019

Na deze masterclass kan de deelnemer de fysiologische werkingsmechanismen en effecten van vernieuwende krachttrainingsmethoden benoemen en gerichte keuzes maken om deze in de praktijk te gaan gebruiken. De onderwerpen worden vanuit een inspanningsfysiologische invalshoek belicht.

Utrechtse onderzoekers strijden samen met ReumaNederland tegen artrose

Bron: Universiteit Utrecht, 19 maart 2019

Maar liefst drie Utrechtse onderzoeksgroepen (UMC Utrecht en Universiteit Utrecht) werken aan hoopvolle doorbraken in de behandeling van artrose, de meest voorkomende reumatische aandoening. De onderzoeken moeten leiden tot lichaamseigen protheses, meer kennis over artrose en goede testfaciliteiten om de onderzoeken van lab naar de patiënt te brengen. Om hun strijd tegen artrose mogelijk te maken stelt ReumaNederland 1,8 miljoen euro beschikbaar voor deze onderzoeksgroepen [...].

Chiropractie effectief bij behandeling chronische lage rugpijn

Bron: ANP Persbericht, 15 maart 2019

Uit wereldwijd onderzoek blijkt: Chiropractie en Manuele therapie effectief bij behandeling chronische lage rugpijn. Sidney Rubinstein, universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit  - afdeling gezondheidswetenschappen – leidde een literatuurstudie waarin de effectiviteit van manipulatie en mobilisatie bij patiënten met chronische lage rugpijn in kaart werd gebracht.

Endoprothesen: het chirurgische en oefentherapeutische beleid

14 en 15 november

In deze 2-daagse cursus krijgt u een state-of-the-art overzicht van de chirurgische technieken bij heup-, knie- en schouder-endoprothesen, gevolgd door de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden.

Klinisch redeneren bij kniepijnsyndromen door dr. Igor Tak. Bekijk de videotrailer.

Maandag 28 oktober

In deze 1-daagse cursus wordt vanuit diverse cliëntprofielen klinische redeneringen toegepast uit zowel de screeningsfase, als uit de diagnostische en therapeutische fase. Alle elementen van de biopsychosociale benaderingswijze komen op een interactieve wijze aan bod, zowel de biomedisch-procedurele als de persoonlijk-narratieve.

Jonge onderzoekers zoeken nieuwe behandeling artritis

Bron: Nieuwsbericht LUMC, 7 maart 2019

Twaalf jonge onderzoekers, zeven Europese universiteiten, twee bedrijven en 3,3 miljoen euro. Dat zijn de ingrediënten van het project ArthritisHeal, dat op 1 maart 2019 officieel van start ging. Onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum gaan de partijen op zoek naar nieuwe behandelingen voor osteoartritis en reumatoïde artritis.

Praktische 2-daagse cursus ‘Onderbeen-, enkel- en voetklachten’ met o.a. prof. dr. Gino Kerkhoffs

31 oktober en 1 november

In deze cursus wordt alle benodigde voorwaardelijke kennis aangereikt om cliënten met klachten over de onderbeen-, enkel- en voetregio op adequate wijze te kunnen onderzoeken en behandelen. Hierbij worden deze klachten zowel vanuit medisch als functioneel perspectief belicht. Hierbij komen nieuwe inzichten met betrekking tot de biomechanica, kinesiologie en pathokinesiologie uitgebreid aan bod. Bekijk ook de videotrailer.

Hoofd-, hals- en nekklachten: a state of the art, bekijk de videotrailer.

27 september en 11 oktober

Na de cursus kent de deelnemer de voor de fysiotherapie en oefentherapie relevante klachtenbeelden waarin het disfunctioneren van de halswervelkolom een rol speelt. Bovendien beschikt de deelnemer over kennis uit de bovenstaande kennisdomeinen die voorwaardelijk is voor het fysiotherapeutisch en oefentherapeutisch klinisch redeneren.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-4
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-4

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2019-4
  NPi-service Neurologie 2019-4

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-geaccrediteerd-nog-plaats-voor-kinder-en-bekkenfysiotherapeuten
  Nieuwe opleiding Kinderbekkenfysiotherapie geaccrediteerd. Nog plaats voor kinder- en bekkenfysiotherapeuten!

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • circuittraining-na-een-beroerte
  Circuittraining na een beroerte

  lees meer...

 • wegens-grote-interesse-komend-najaar-twee-cursussen-over-perifeer-vestibulaire-duizeligheid
  Wegens grote interesse komend najaar twee cursussen over perifeer vestibulaire duizeligheid

  lees meer...

 • enkele-plaatsen-beschikbaar-bij-hooggewaardeerde-opleiding-neurorevalidatie-cva
  Enkele plaatsen beschikbaar bij hooggewaardeerde opleiding Neurorevalidatie/CVA

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel

  lees meer...

 • gedragsverandering-bij-clienten-een-training-voor-paramedici
  Gedragsverandering bij cliënten; een training voor paramedici

  lees meer...

 • nog-plaatsen-beschikbaar-bij-vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Nog plaatsen beschikbaar bij vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • praktijkcursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-kinderen-van-6-t-m-16-jaar
  Praktijkcursus over inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen van 6 t/m 16 jaar

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo