kortingskaart 76x74

nieuws app 76x74

nieuws 76x74

opleiding 76x74

issue 76x74

vragen 76x74

NPi-service Lymfologie en oncologie

Referaten

Is krachttraining veilig voor borstkankerpatiënten met lymfoedeem?

Hasenoehrl T. Disability and Rehabilitation 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Heeft krachttraining invloed op het ontwikkelen van borstkanker gerelateerd lymfoedeem? Oostenrijkse onderzoekers probeerden met een meta-analyse van 23 studies antwoord te geven op deze vraag.

High Intensity Interval Training niet beter dan trainen met matige intensiteit

Mugele H. Journal of Cancer Survivorship 2019, met een vertaalslag van dr. Martijn Stuiver, fysiotherapeut en klinisch epidemioloog

Heeft HIIT meerwaarde voor kankerpatiënten? Een groep internationale wetenschappers zochten dit uit met een meta-analyse.

Moment chemotherapie bij borstkankerpatiënten heeft invloed op therapietrouw trainingsprogramma

Lund LW. Acta Oncologica 2019, met een vertaalslag van Tom Zee, fysiotherapeut

Welke factoren zorgen ervoor dat borstkankerpatiënten trouw blijven aan een langdurig trainingsprogramma? In dit referaat lees je de conclusies van Deense wetenschappers die de therapietrouw van 82 vrouwen met borstkanker analyseerden nadat zij een trainingsprogramma van 20 weken volgden.

Literatuurlijst 2019-3

Hier vindt u de meest recente literatuurlijst met daarin open-access studies en internationale publicaties binnen het thema Lymfologie en oncologie.

Eerdere referaten en literatuurlijsten zijn te vinden in het referaten-archief.

Webcasts

NIEUWE WEBCAST: Patiënt Specifieke Goal-setting methode

Duur: 12:31 min | Spreker: dr. Anita Stevens

Dr. Anita Stevens, docent Fysiotherapie en onderzoeker Zuyd Hogeschool, legt in deze webcast uit hoe de Patiënt Specifieke Goal-setting methode te gebruiken is binnen het fysiotherapeutisch handelen.

Eerdere webcasts zijn te vinden in het webcast-archief.

Themaberichten

‘Minder is meer bij de behandeling van borstkanker’

Bron: Persbericht LUMC, 24 mei 2019

Er is nog een wereld te winnen is als het gaat om het tegengaan van te veel of niet effectief behandelen van vrouwen met borstkanker. Dat stelde Jelle Wesseling op 24 mei 2019 tijdens zijn oratie als bijzonder hoogleraar Pathologie, in het bijzonder de pathologie van borstkanker in Leiden. Hij stelt drie oplossingen voor: inzoomen op de tumor, uitzoomen naar de context en heel veel samenwerken.

Borstkankerpatiënten vaak slecht geïnformeerd

Bron: Skipr, 22 mei 2019

Bijna de helft van de borstkankerpatiënten, 47 procent, wordt slecht geïnformeerd over de gevolgen van hun behandeling. Dat meldt Borstkankervereniging Nederland (BVN) na een enquête onder 695 (ex-)patiënten.

Strengere regels borstimplantaten

Bron: Persbericht Rijksoverheid, 17 mei 2019

Er komen strengere regels voor het gebruik van implantaten bij borstreconstructies en borstvergrotingen. De al geldende verplichting om vrouwen te informeren over risico’s van implantaten en mogelijke alternatieve behandelingen moet voortaan expliciet worden vastgelegd. Opereren mag pas als zowel de patiënt als de behandelend arts de overeenkomst hebben getekend. Ook komt er meer aandacht voor nazorg.

Veel vrouwen kampen na borstkankerbehandeling met gezondheidsklachten

Bron: NOS Nieuws, 13 mei 2019

Vrouwen die zijn behandeld voor niet-uitgezaaide borstkanker, krijgen na de behandeling vaak te maken met gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en onderzoeksinstituut NIVEL.

Richtlijn vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase herzien

Bron: Nursing, 9 mei 2019

Verpleegkundigen krijgen een grotere rol bij vermoeidheid bij kanker in de palliatieve fase. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde herziene richtlijn.

Treant introduceert techniek voor diagnose prostaatkanker

Bron: Skipr, 9 mei 2019

Treant heeft een nieuwe techniek geïntroduceerd waarmee prostaatkanker en eventuele uitzaaiingen nauwkeuriger in beeld worden gebracht. De scans brengen ook de kleinste afwijkingen aan het licht. Hierdoor kan het stadium van prostaatkanker beter worden vastgesteld en behandeld.

Grootschalige studie bevestigt: fitness helpt kanker voorkomen

Bron: Het Laatste Nieuws, 9 mei 2019

Een Amerikaanse studie bij diverse groepen mensen toont aan dat wie regelmatig aan fitness doet, beter beschermd is tegen de ontwikkeling van long- en darmkanker.

Kunstmatige intelligentie van MIT kan borstkanker voorspellen

Bron: Numrush, 8 mei 2019

Hoewel technologie steeds meer kan, komt de diagnose van borstkanker vaak laat. Dat betekent dat er veel agressievere behandelingen nodig zijn en de uitkomst onzeker is. Een team van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL) van MIT heeft mogelijk een oplossing gevonden.

Word wakker, immuunsysteem!!

Bron: Nieuws Maastricht University, 7 mei 2019

Hij weet zeker dat ze iets op het spoor zijn. Ze zagen het eerst bij een klein groepje patiënten met vergevorderde kanker en nu staan ze op het punt een grotere patiëntengroep de nieuwe, experimentele behandeling te geven. Dr. Ludwig Dubois en zijn collega’s onderzoeken de combinatie bestraling en immuuntherapie tegen kanker.

Injecteerbare ‘chemo-gel’ mogelijk alternatief voor buikspoelingen bij buikvlieskanker

Bron: Medicalfacts, 1 mei 2019

Buikvlieskanker is één van de dodelijkste kankertypes. Zonder behandeling is de verwachte overleving ongeveer 6 tot 12 maanden. Een gel die in de buikholte kan worden geïnjecteerd om daar tot wekenlang zeer lokaal chemotherapie af te geven kan een beter alternatief zijn voor de chemo-buikspoelingen, die nu gangbaar zijn.

Masterclass ‘Hoofd-halslymfoedeem’ voor orofaciaal fysiotherapeuten

Maandag 9 december

Deze masterclass (alleen toegankelijk voor orofaciaal fysiotherapeuten) gaat over lymfoedeem in het hoofd-halsgebied als gevolg van chirurgische en hoofd-hals-oncologische behandelingen. Orofaciaal fysiotherapeuten worden in toenemende mate geconfronteerd met lymfoedeem in het hoofd-halsgebied. De orofaciaal fysiotherapeut die niet geschoold is als oedeemfysiotherapeut kan zich met behulp van deze masterclass verdiepen in de diagnostiek en behandeling van zowel extern als intern lymfoedeem in het hoofd-halsgebied. Daarnaast leert u adequaat door te verwijzen naar een oedeemfysiotherapeut.

Risico blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd

Bron: Medicalfacts, 16 april 2019

Één op de zes Nederlanders krijgt te maken met huidkanker. Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd geeft het grootste risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Het Huidfonds wil de groei van huidkanker stoppen en start daarom de campagne ‘Zonnetjesweek’.

'Kijken is beter dan voelen bij borstkankeronderzoek'

Bron: NOS Nieuws, 15 april 2019

Veel vrouwen weten niet goed hoe ze signalen van borstkanker kunnen herkennen. Zo weten zeven op de tien vrouwen niet dat het beter is om de borsten goed te bekijken, dan ze te bevoelen.

Lipoedeem: diagnostiek en behandeling. Bekijk de videotrailer.

Zaterdag 30 november

In deze cursus leert de oedeemfysiotherapeut een analyse te maken van het persoonlijke beweegprobleem van een cliënt met lipoedeem met gebruikmaking van de daartoe geëigende klinimetrie. Tevens is hij/zij in staat een behandeling op maat te bieden aan cliënten met lipoedeem, gebaseerd op de aanpak volgens het Chronic Care Model, binnen een geïntegreerde multidisciplinaire aanpak.

'Nazorg ex-kankerpatiënten schiet ernstig tekort'

Bron: NOS, 12 april 2019

Bijna 800.000 Nederlanders die kanker overleefden, krijgen te weinig nazorg. Ook als ze als 'genezen' worden beschouwd, hebben ze in het dagelijks leven nog veel last van naweeën. Dat staat in een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) dat vandaag wordt gepresenteerd.

Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker – beweeginterventies

Zaterdag 2 november

Voor de oud-deelnemers aan de eendaagse NPi-cursus ‘Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker’ organiseert het NPi de scholing ‘Fysiotherapie in de palliatieve zorg bij kanker – beweeginterventies’. Deze scholing staat in het teken van het op maat opstellen van beweeginterventies voor mensen met kanker in de palliatieve fase. De inhoud van deze extra cursusdag is voor een belangrijk deel gebaseerd op de uitkomsten van de zgn. ‘Veerkracht-studie’ van het Antoni van Leeuwenhoek en het VUmc betreffende fysiotherapeutisch ondersteunde beweeginterventies voor vrouwen met gemetastaseerd mammacarcinoom.

‘Kans op kanker na borstimplantaat hoger dan gedacht’

Bron: AD, 8 april 2019

De kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker neemt flink toe bij vrouwen die een siliconen borstimplantaat hebben. Dat schrijft Trouw op basis van het televisieprogramma Radar.

Cursus ‘Lymfe-casuïstiek’: klinisch redeneren bij patiënten met lymfoedeem

Zaterdag 7 december

Deze nascholingsdag draagt bij aan de verbetering van het klinisch redeneren en het beredeneerd handelen door oedeemfysiotherapeuten bij patiënten met lymfoedeem. Aan de hand van casuïstiek wordt besproken wat voor de betreffende patiënten de meest geëigende, doelmatige en doeltreffende zorg is die door de oedeemfysiotherapeut kan worden geboden.

Nieuwe richtlijnen bij kinderkanker verminderen bijwerkingen en pijn

Bron: Medicalfacts, 4 april 2019

Meer aandacht voor het welzijn van kinderen die behandeld worden voor kanker, kan levens redden. Dat stelt kinderarts-in-opleiding Erik Loeffen van het Universitair Medisch Centrum Groningen in zijn proefschrift getiteld "Perfect Pitstops".

'Bedrijfsarts moet meer weten van kanker'

Bron: Skipr, 2 april 2019

Ruim een kwart van de kankerpatiënten is niet te spreken over de begeleiding door hun bedrijfsarts. Ze vinden dat de arts te weinig van kanker af weet.

Beweegprogramma’s (deel 2): module ‘Oncologie’. Bekijk de videotrailer.

20 en 21 december

In deze scholing leren fysiotherapeuten die reeds een bassischoling op het gebied van oncologie en fysiotherapie en deel 1 van de beweegprogramma’s hebben gevolgd, om een adequate intake te doen voor deelname door oncologische cliënten aan een beweegprogramma. Tevens leren de deelnemers om samen met de cliënt op basis van verwijsgegevens en eigen onderzoek een op maat gemaakt en verantwoord beweegprogramma op te stellen, te begeleiden en evalueren.

Ziekenhuis Twente markeert borstkanker zonder radioactieve straling met nieuwe methode

Bron: Trouw, 1 april 2019

Als eerste in Europa experimenteert Medisch Spectrum Twente met een kleine radiochip om een tumor te markeren.

'Fles wijn net zo slecht als 10 sigaretten'

Bron: Welingelichte Kringen, 28 maart 2019

Een fles wijn per week drinken zou net zo slecht zijn als het roken van tien sigaretten. Dat stellen wetenschappers van Southampton University. Volgens onderzoeker Theresa Hydes krijgen tien op de duizend mannen kanker van het drinken van maximaal één fles wijn per week. Bij vrouwen is dat zelfs veertien op duizend, zo staat in vakblad BioMedCentral Public Health.

'Behandeling borstkanker en kurkuma gaan niet samen'

Bron: Skipr, 27 maart 2019

Vrouwen die aan borstkanker worden behandeld moeten voorzichtig zijn met het gebruik van het voedingssupplement kurkuma, ook bekend als geelwortel of koenjit. Het Erasmus MC concludeert in een onderzoek dat de werking van de hormoontherapie tamoxifen kan verslechteren door gebruik van dit supplement.

RIVM: Bevolkingsonderzoek darmkanker is succes

Bron: Skipr, 27 maart 2019

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker, waarmee in 2014 werd begonnen, blijkt succesvol. Er doen meer mensen aan mee dan verwacht en het onderzoek toont meer kanker aan dan voorzien. Dat meldt gezondheidsinstituut RIVM op 27 maart op basis van een evaluatie.

Meer informatie over de NPi-service

Actueel

 • npi-service-sportgezondheidszorg-2019-4
  NPi-service Sportgezondheidszorg 2019-4

  lees meer...

 • npi-service-neurologie-2019-4
  NPi-service Neurologie 2019-4

  lees meer...

 • nieuwe-opleiding-kinderbekkenfysiotherapie-geaccrediteerd-nog-plaats-voor-kinder-en-bekkenfysiotherapeuten
  Nieuwe opleiding Kinderbekkenfysiotherapie geaccrediteerd. Nog plaats voor kinder- en bekkenfysiotherapeuten!

  lees meer...

 • hoe-toekomstbestendig-ben-jij-als-fysiotherapeut-cursus-toekomstbestendige-fysiotherapie-op-17-september
  Hoe toekomstbestendig ben jij als fysiotherapeut? Cursus ‘Toekomstbestendige fysiotherapie’ op 17 september

  lees meer...

 • driedaagse-module-beweegprogramma-s-deel-2-coronaire-hartaandoeningen
  Driedaagse module Beweegprogramma's (deel 2): 'Coronaire hartaandoeningen'

  lees meer...

 • opleiding-procesmatige-adem-en-ontspanningstherapie-100-accreditatiepunten
  Opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ (100 accreditatiepunten)

  lees meer...

 • basiscursus-functiestoornissen-van-de-bekkenbodem-voor-fysio-en-oefentherapeuten-start-4-oktober
  Basiscursus 'Functiestoornissen van de bekkenbodem' voor fysio- en oefentherapeuten. Start 4 oktober.

  lees meer...

 • masterclass-hamstringletsels-in-de-sport-op-29-oktober-bekijk-de-videotrailer
  Masterclass ‘Hamstringletsels in de sport’ op 29 oktober. Bekijk de videotrailer

  lees meer...

 • circuittraining-na-een-beroerte
  Circuittraining na een beroerte

  lees meer...

 • wegens-grote-interesse-komend-najaar-twee-cursussen-over-perifeer-vestibulaire-duizeligheid
  Wegens grote interesse komend najaar twee cursussen over perifeer vestibulaire duizeligheid

  lees meer...

 • enkele-plaatsen-beschikbaar-bij-hooggewaardeerde-opleiding-neurorevalidatie-cva
  Enkele plaatsen beschikbaar bij hooggewaardeerde opleiding Neurorevalidatie/CVA

  lees meer...

 • masterclass-inspanningsfysiologie-van-krachttraining-met-inspanningsfysioloog-gerard-van-der-poel
  Masterclass ‘Inspanningsfysiologie van krachttraining' met inspanningsfysioloog Gerard van der Poel

  lees meer...

 • gedragsverandering-bij-clienten-een-training-voor-paramedici
  Gedragsverandering bij cliënten; een training voor paramedici

  lees meer...

 • nog-plaatsen-beschikbaar-bij-vervolgcursus-motiverende-gespreksvoering-op-2-en-3-september
  Nog plaatsen beschikbaar bij vervolgcursus 'Motiverende gespreksvoering' op 2 en 3 september

  lees meer...

 • praktijkcursus-over-inspanningsfysiologie-en-trainingsleer-bij-kinderen-van-6-t-m-16-jaar
  Praktijkcursus over inspanningsfysiologie en trainingsleer bij kinderen van 6 t/m 16 jaar

  lees meer...

Telefoon E-mail Locatie Twitter Facebook LinkedIn Instagram Vimeo